8. Cinci pasi spre perfectiune

            Astazi vom vorbi despre ceva inedit si anume despre cateva sfaturi utile pentru o buna ingrijire a nou-nascutului, chiar daca cei “cinci pasi spre perfectiune” sunt depasiti.

1 Programul de vaccinare

 

In maternitate, nou-nascutul primeste vaccinul protector impotriva hepatitei B si a tuberculozei ( vaccinul BCG). Ulterior, el trebuie inscris in evidenta medicului de familie pentru a urma schema obisnuita de vaccinari, conform calendarului national de vaccinari: la 2, 4, 6 si 12 luni.

1

2 Profilaxia rahitismului

Rahitismul este o afectiune a sistemului osos ce produce deformari ale oaselor si apare cel mai des printr-un aport insuficient de vitamina D.

Aceasta vitamina este responsabila de absorbtia calciului in organism si folosirea lui in sinteza osoasa. Preventia rahitismului se realizeaza din prima saptamana de viata, prin administrarea vitaminei D, pana la 18 luni, 400-800 UI/zi (aproximativ 1-2 picaturi/zi).

2

3 Bataile inimii si respiratia

 

Sugarul are un ritm respirator si o frecventa cardiaca mai accelerate decat copilul mare sau adultul. Stiind aceasta, mamele nu trebuie sa se ingrijoreze : frecventa respiratorie a nou-nascutului este de 30-40 respiratii/minut, iar ritmul cardiac este usor neregulat, cu o frecventa in medie de 120 batai/minut.

Este doar o perioada de “trecere” si adaptare a sistemului cardiac la mediul extrauterin, amintindu-ne ca, intrauterin, frecventa cardiac este de 250-300 batai/minut.
4 Alimentatia la san

 

Cel mai indicat este ca nou-nascutul sa fie din primele ore pus la san, pentru a-si dezvolta reflexul de supt. Sanul la care este alaptat trebuie sa alterneze.

Durata suptului este in medie de 20 minute iar in primele zile este de 10 min.

Sugarul are nevoie de 8-10 mese/zi, la fiecare 3-4 ore, cu o pauza de 7 ore in cursul noptii.

Avantajul laptelui uman este ca impiedica supraalimentarea, deoarece concentratia de lipide din lapte creste la sfarsitul suptului, producand satietate.

Cantitatea de lapte necesara nou-nascutului creste de la 60-70 ml la o masa, in primele 2 saptamani, la 120-150 ml/supt pana la 2 luni si 150-200 ml/supt, pana la 3 luni si dupa.

O modalitate usoara de apreciere a suficientei suptului este numarul mictiunilor sugarului care trebuie sa fie > 5-6 ori pe zi.

Durata alimentatiei naturale (alaptarii) este de min 6 luni si se poate prelungi pana la 2 ani.

3

5 Alimentatia mamei care alapteaza

 

Alimentatia mamei pentru alaptare presupune un regim echilibrat in principii nutritive si cat mai variat pentru aportul tuturor factorilor nutritivi.

Pregatirea alimentelor sa fie cat mai simpla: carne si legume fierte, salate, fructe. Excesul de proteine nu creste secretia lactata, insa excesul de grasimi poate reduce secretia lactata!

Se vor evita dulciurile, alimentele picante, grasimile, prajelile, sarea, ciocolata, cafea, fumat, deoarece pot influenteaza calitatea laptelui.

Nu se vor consuma nici alimente care modifica gustul laptelui: mustar, usturoi.

Excesul de lichide poate scadea secretia lactata, de aceea cantitatea de lichide la mama care alapteaza este autoreglata prin senzatia proprie de sete.

Berea si ceaiul nu stimuleaza secretia lactata!

Cel mai important sfat : nu se poate alapta in conditiile unei diete de slabire! De aceea pentru sanatatea sugarului, care este cel mai bine asigurata de alimentatia la san, mama nu trebuie sa tina cura.

Alaptarea in sine consuma foarte multe calorii, contribuind prin aceasta si la mentinerea siluetei mamei.

Excesul de lichide poate scadea secretia lactata, de aceea cantitatea de lichide la mama care alapteaza este autoreglata prin senzatia proprie de sete.

Berea si ceaiul nu stimuleaza secretia lactata!

4

6 Tetina/suzeta

 

Tetinele noi sunt frecate cu sare si fierte pentru disparitia mirosului de cauciuc. Sunt perforate cu un ac inrosit in 2-3 puncte, pentru a se asigura un debit de 20 de picaturi/minut.

Laptele trebuie administrat caldut la temperatura de 38 grade.
Biberonul se va tine in pozitie inclinata ca tetina sa fie plina tot timpul. Pozitia in timpul suptului a sugarului sa fie oblica.

7 Igiena nou-nascutului

Este foarte importanta pastrarea in conditii de igiena si curatenie maxima a nou-nascutului. Dat fiind particularitatile tegumentelor la nou-nascut, legate de lipsa stratului cornos, lipsa Ph-ului acid, lipsa florei saprofite, deficienta de aparare imunitara locala, riscul infectiilor cu poarta de intrare cutanata este foarte mare. In acest sens este foarte important spalatul pe maini ori de cite ori se vine in contact cu copilul;

Baia generala, trebuie efectuata zilnic de preferinta la aceeiasi ora; se va insista asupra temperaturii apei de baie testata cu termometrul (25 grade C)
Foarte important este si masajului inainte sau dupa baie cu ulei cu vitamina F sau ulei fiert si racit.

 5

8 Camera nou-nascutului

Camera sa fie curata si plasata in partea insorita a locuintei. Temperatura din camera sa fie intre 20-22 grade cu 2 grade mai mult la baie; umiditatea aerului la un grad de umiditate de 50-60% folosind aparate speciale sau vase cu apa;
Aerisirea camerei se va face de 3-4 ori pe zi.

9 Baile de aer

Bebelusul va fi scos zilnic in aer liber dupa primele 2-3 saptamani, initial 10-15 minute si ulterior se va creste progresiv la 3-4 ore de 1-2 ori pe zi.

Lasă un comentariu