2. Destinatii de vis

Operele de seama ale lui Constantin Brancusi din Targu Jiu

           

            Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876, Hobița, Gorj — d. 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană si a fost ales postum membru al Academiei Române. Francezii și americanii îl desemnează cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi, pronunțându-l după regulile de pronunțare ale limbii franceze.

            Targu Jiu este un municipiu din Oltenia, resedinta judetului Gorj situat in Depresiunea Targu-Jiu – Câmpu Mare, intre Subcarpații Gorjului la nord și Dealul Bran, la sud, la confluența Amaradiei Pietroasei cu Jiul. Atractiile principale ale orasului sunt cele 3 sculpturi ale lui Constantin Brancusi: Coloana Infinita (Coloana Infinitului), Poarta Sarutului si Masa Tacerii. Ele sunt dispuse pe o axa pe directia est – vest. Intre Coloana Infinita si Poarta Sarutului pe aceeasi axa se afla Biserica Ortodoxa Sfintii Apostoli Petru si Pavel, iar Poarta Sarutului si Masa Tacerii sunt unite de Aleea Scaunelor. Prin aceste 3 lucrari brancusi a adus un omagiu victimelor Primului Razboi Mondial.

Coloana Infinitului

 

Denumiri: Coloana Infinita, Coloana Infinitului, Coloana Recunostiintei Infinite sau Coloana Sacrificiului Infinit.

Lungimea toatala a coloanei este de 29,33 m aceasta avand greutatea totala 29 tone. A fost inaugurata la 27 octombrie 1938 si restaurata intre anii 1998-2000.

1 2

            Poarta Sarutului

 

            Poarta Sarutului este o sculptura in piatra poroasa cu forma de arc de triumf situata la intrarea in Parcul Central (sau Gradina Publica). Este compusa din coloane groase, paralelipipedice, ce sprijina o arhitrava cu dimensiuni mai mari decat ale coloanelor, avand latimea de 6,45m, inaltimea de 5,13m si grosimea de 1,69m. Poarta a fost ridicata in 1937 si finisata in 1938.

 

 3 4

          Aleea Scaunelor

 

Parte a axei ce uneste cele 3 sculpturi este aleea din Parcul Central ce uneste Poarta Sarutului de Masa Tacerii. A primit aceasta denumire deoarece Brancusi a dispus pe o parte si celalata 30 de scaune de piatra in forma de clepsidra.

 

           Masa Tacerii

 

5

Masa Tacerii se afla in parcul central, pe malul stang al Jiului. Este realizata din calcar, compus din doua piese masive de forma circulara suprapuse. In jurul mesei se afla 12 scaune format clepsidra rotunda la ambele capete, lucrate din aceeaşi roca. Opera a fost inceputa in anul 1937 şi definitivata in 1938.

6

            Brancusi ramane un reprezentant de seama a sculpturii romanesti si operele lui vor dainui mult timp in inimile romanilor.

 7

Lasă un comentariu