5. Bun venit in bucataria mea!

Salata Caesar – cea mai faimoasa salata din lume

 

1

 

Aceasta salata faimoasa in toata lumea a devenit un adevarat fenomen in America imediat dupa inventarea sa. Originea salatei dateaza din anii ’20.

Cea mai populara istorie a acesteia ne povesteste ca inventatorul acesteia a fost Caesar Cardini, sef de restaurant si bucatar in Tijuana, Mexic (in unele versiuni ale povestii, se spune ca el era un imigrant italian).

Se pare ca, dupa o petrecere ce a durat un weekend intreg, Caesar a trebuit sa prepare un meniu in graba pentru un grup de actori de la Hollywood. Initial, actorii trebuiau sa plece dimineata, dar, din cauza vremei proaste, plecarea lor s-a amanat. Restaurantul nu mai avea foarte multe provizii si bucatarul a trebuit sa prepare ceva rapid pentru grup inainte ca ei sa se intoarca la Hollywood. Astfel, Caesar a pregatit aceasta salata cu ingredientele pe care le mai avea in frigider.

Reteta initiala continea: salata verde, oua partial fierte, usturoi, sos Worcestershire, suc de lamaie, ulei de masline, parmezan ras, crutoane, sare si piper. Ulterior, retetei i-au fost adaugate si bucati de ansoa (pentru un gust mai bun, iti recomandam sa amesteci bucatile de ansoa odata cu dressing-ul salatei).

Alte ingrediente adaugate frecvent in salata Caesar sunt mustarul Dijon si otetul.

Cea mai buna salata Caesar contine doar ingrediente proaspete: suc de lamaie proaspat stors, usturoi proaspat pisat, piper proaspat macinat si parmezan proaspat ras. Ouale pot fi folosite atat foarte slab fierte, cat si chiar crude. O alta varianta de dressing poate fi preparata folosind tofu in loc de oua. E bine ca acest dressing sa fie facut in blender, pentru a incorpora total tofu-ul.

Se pare ca, spre sfarsitul anilor ’90, salata Caesar a fost declarata ilegala in California, printr-o lege care interzicea comercializarea oricarui tip de mancare ce foloseste oua crude ca ingredient. Legea a fost revizuita si situatia a fost remediata in 1998, iar salata s-a gasit din nou in restaurante.

SALATA CAESAR

2

          Ingrediente:

 

PENTRU 4 PORTII:

  1. salata verde – 0.400 kg
  2. bacon ( kaizer ) – 0.200 kg
  3. parmezan ras – 0.080 kg
  4. toast ( paine ) – 0.100 kg
  5. rosii – 0.100 kg
  6. masline – 0.0.040
  7. blat de pizza – 0.200 kg
  8. file ansoa – 0.015 kg
  9. oua – 1 buc.
  10. ulei de masline – 0.100 L
  11. usturoi – 0.100 kg
  12. suc lamaie – 0.100 L
  13. sare

 

Mod de preparare:

 

Salata verde se rupe fasii mai mari si se aseaza sub forma de turnulet intr-un bol.

Dressing-ul se face astfel : se amesteca usturoi tocat marunt cu file de ansoa, pana ce se formeaza o pasta.

Se adauga sare, ulei de masline ( in fir subtire , ca la maioneza ), suc de lamaie, galbenus de ou.

Se amesteca bine.

Bacon-ul se taie in cuburi mici si se prajeste in tigaie.

Din felii de toast sau paine se fac crutoane, care se prajesc in ulei de masline.

Peste salata aranjata in bol se presara dressing-ul pregatit anterior, se presara parmezan, se decoreaza cu rondele de rosie, masline si file de ansoa.

De asemenea, se pun pe margine bucati taiate din blatul de pizza, preparat la cuptor (uns cu ulei de masline si oregano).

 

Sursa: www.gustos.ro.

 

Pofta buna!🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s