2. Destinatii de vis

Rezervatia naturala urbana a Bucurestiului de pe Lacul Vacaresti

Totul a pornit de la o idee din trecut a catorva tineri din Bucuresti dornici de schimbare care suna cam asa: „Hai sa facem un parc pe tema deltei. Terenul e malos si vegetatia e de balta – pastram stufarisul si matasea broastei, incercam sa nu deranjam pescarusii, scatiii, sticletii si scaietii si facem un parc tematic: mica delta de la Dambovita, cu trasee, locuri de privit pasarelele cu binoclul, pontoane si poteci de lemn, ca o rezervatie artificiala. O pazim ca pe ochii din cap sa nu o distruga concetateanul binevoitor si o vindem turistic ca atare. (Ca tot avem Rin-ul aproape, sic!)” si iata ca ideea a inceput a avea amploare.

Conceput ca fiind parte a amenajarii complexe a raului Dambovita, Lacul Vacaresti, sau mai bine spus albia lui, zace la marginea orasului in paragina, situandu-se in prelungirea zonei verzi din sectorul 4 Bucuresti.

In cuprinsul ei exista balti cu vegetatie acvatica ce aminteste de rezervatia Comana sau chiar Delta Dunarii (de unde supranumele “Delta Bucurestiului” data pe site-ul orasul.ro). Ca si Ciurelul, are o parte faleza (in sud) si o parte este indiguit. Unde nu s-au dezvoltat balti mai putem gasi si astazi ruine ale vechilor drumuri ce traversau acest teren, fundatii de case, corturi de tigani. Actualmente este teoretic proprietate privata, iar de proprietar nu se stie nimic. Este o zona frecventata de pescari, amatori de fotografie, precum si de cei care fac miscare.

Cvartalul peste care se suprapune astazi Lacul Vacaresti si zona adiacenta (virana sau in santier) este delimitat, incepand cu NV spre S, de Podul Mihai Bravu, Calea Vacaresti, Piata Sudului, Sos. Oltenitei, Sos. Vitan-Barzesti, Podul Vitan, Splaiul Unirii. Pentru reconfigurarea acestui areal, in anii ’80 s-a distrus Manastirea (Inchisoarea) Vacaresti, monument de arhitectura brancoveneasca, ce era ridicata chiar pe locul actualului santier al unui complex comercial de langa Piata Sudului.

 Toponime ca “Drumul Luncii Vacaresti”, “Strada Zarzavagiilor” (planul orasului in 1938) sugereaza utilizarea anterioara a imprejurimilor.

123

4

Cum mentionam si mai devreme, putem aborda Lacul Vacaresti din mai multe parti, cel mai frecvent de la targul Vitan sau dinspre Parcul Tineretului. Daca venim pe aici, va trebui sa ne strecuram printre blocurile cartierului Berceni, ulterior pe langa frumosul complex rezidential Jupiter. Pe Barzesti s-a deschis recent un Carrefour si hotelul Rin. Zona verde a lacului situata pe latura de vest vine in completarea Parcului Tineretului (aripa de jos – Vacaresti), situat de cealalta parte a Sos. Vacaresti.

5

Spre deosebire de Ciurel, pe Vacaresti putem intra si in albie, pe langa turul obisnuit al falezei – digului.

Plecand de la ecluza de la Podul Vitan, spre sud, trecem de un debarcader si admiram serele Vitan-Barzesti, precum si noul hotel.

Curand, digul paraseste zona soselei si coteste spre blocurile cele noi din Jupiter, transformandu-se in faleza. Aici inca putem observa cum molozul de la santier a fost aruncat pur si simplu in albie. Tot din aceasta zona se vede uimitorul peisaj citadin compus de termocentrala Vitan Sud si noul hotel Rin. Lacul se poate inconjura in totalitate pe marginea lui, pe langa fosta Manastire Vacaresti, apoi pe langa complexul rezidential Asmita ce rasare in zona Podului Mihai Bravu.

Partea interesanta este totusi albia lacului. Recomand tot accesul de la Podul Vitan, vizavi de intrarea la targul auto. Avem posibilitatea de a ne “pierde” printre baltile pitoresti, imprejmuite de stuf (rezervati-va cel putin 1-2 ore pentru aceasta uimitoare experienta) sau de a cutreiera vechile drumuri, printre ruine, traversand prin albie din nord in sud.

 Posibilitatile de petrecere a timpului liber aici sunt variate. Va recomand totusi o tinuta vestimentara nu foarte pompoasa. Trebuie mentionat ca in functie de anotimp / perioada, unele balti seaca, iar altele tocmai apar, asa ca un drum efectuat la sfarsitul verii sau toamna s-ar putea sa nu semene cu unul de primavara

Sper ca v-a placut aceasta minunata locatie si de asemenea tind sa cred ca descrierea a fost pe masura, iar daca doriti sa vizitati zona, nu ezitati sa va bucurati de fiecare particica din acest colt de rai uitat de lume, pentru ca aveti ce admira, dat fiind faptul ca acolo traiesc peste 90 de specii de pasari alaturi de alte animale precum vulpi, dihori, vidre si multe altele.

Va doresc lectura minunata in continuare si sa ne gasim curand! 🙂

Lasă un comentariu