4. Ati auzit de…?

Lars von Trier

1

Agent provocateur“, “enfant terrible“, “persona non-grata“, “părintele Dogmei” sunt câteva dintre felurile în care a fost descris Lars von Trier. Danezul e în mod cert o persoană care nu se fereşte din a crea controverse şi discuţii. Sunt critici care îi adoră unele filme şi în aceeaşi măsură îi detestă altele, fiindcă Von Trier nu e genul care să se lase uşor de iubit sau pe de-a-ntregul. Anul acesta aşteptăm noua lui realizare, filmul “Nymphomaniac“, ce va avea două părţi şi scene explicte de sex. Iar între timp hai să ne străduim să-l cunoaştem şi înţelegem mai bine pe controversatul regizor.

1. Numele lui real e Lars Trier

Asta e ceva ce bănuiam: particula „von” nu apare şi-n actele de identitate ale regizorului danez. El şi-a luat numele Lars von Trier când în timp ce îşi făcea studiile de cinematografie, fiindcă a avut o perioadă în care a fost obsedat de teutoni şi a vrut să se simtă aristocrat. Numele său de scenă este de asemenea şi un omagiu pentru regizorul Josef von Sternberg.

 2. A crescut într-o familie de nudişti

Vacanţele de familie din copilărie le-a petrecut pe plajele de nudişti aşa că pentru el goliciunea e ceva cât se poate de familiar. Lucru evident în filmele sale. Compania de film a lui von Trier, Zentropa, creată pentru a realiza filme potrivit Dogmei pe care a lansat-o în 1995 (un manifest despre cum ar trebui să arate filmele, fără efecte speciale şi cât mai „dezbrăcate” de artificii), a fost şi casa de producţie a unor filme pornografice hardcore pentru publicul feminin. Printre acestea, „HotMen and CoolBoyz”, „Pink Prison”, „Constance” şi unul care a avut mult succes, „All About Anna” (2005).

Imagine din aşteptatul “Nymphomaniac” (2013) cu Charlotte Gainsbourg în rol principal

 3. Lars e ipohondru şi depresiv

El a vorbit adesea despre depresia sa, iar în 2007 a anunţat că nu va mai face filme fiindcă e prea deprimat. Din fericire pentru diversitatea cinematografică, nu a renunţat la regie, dar a reuşit să-şi incorporeze sentimentele lui depresive în procesul creativ. Rezultatul a fost filmul multi-premiat „Melancholia”, în care personajul principal al lui Kirsten Dunst (care e în film o variantă feminină a lui Lars von Trier) se confruntă cu bi-polaritatea şi trece mereu de la agonie la extaz. În copilărie Lars s-a aflat sub supraveghere psihiatrică şi spune adesea că nu e sănătos deloc. El are des şi impresia că s-a îmbolnăvit de cancer, fiind ipohondru.

 4. Are multe probleme nerezolvate cu mama lui

Lars Von Trier a fost adesea acuzat că urăşte femeile fiindcă personajele sale feminine sunt supuse la tot felul de chinuri în filmele pe care le-a făcut. Însă el a explicat în mai multe rânduri că sentimentele sale faţă de mamă au fost otrăvite când aceasta i-a mărturisit de pe patul de moarte că bărbatul care l-a crescut şi căruia i-a spus „tată” toată viaţa nu e cel care l-a conceput. „Înainte să moară mama mi-a spus că ar trebui să fiu fericit că sunt, de fapt, fiul acestui alt bărbat. Mi-a spus că tatăl care m-a crescut era un om fără ambiţii şi fără ţeluri. Însă a fost un om iubitor şi am fost foarte trist să aflu adevărul. Şi m-am simţit manipulat de ea când s-a dovedit că eu sunt o persoană creativă. Dacă ştiam că ăsta a fost planul mamei, aş fi făcut o altă meserie. Îi arătam eu ei, târfa!”, a spus von Trier, citat de DazedDigital.com.

Mai tânărul Lars Von Trier despre mama sa: “Iar acum că e moartă, Domnul fie lăudat!”

 5. Are o grămadă de probleme nerezolvate cu nazismul

Regizorul danez a ajuns persona non-grata la Cannes după ce-a făcut o declaraţie neînţeleasă la conferinţa de presă pentru „Melancholia”. Înainte fusese unul dintre răsfăţaţii festivalului, însă a fost exclus de la Cannes după ce-a spus că „sunt puţin nazist” şi „ce pot să vă spun? Îl înţeleg pe Hitler. Fără îndoială a făcut lucruri greşite, dar mi-l pot imagina în buncărul său, la final… Empatizez cu el, da, puţin”. De fapt, declaraţia aceasta nu avea legătură cu nazismul, cu politica, cu Holocaustul, ci cu descoperirea, amară pentru von Trier, că tatăl său adevărat era german. „Până atunci (n.r. până la mărturisirea mamei pe patul de moarte) credeam că aveam descendenţă evreiască. Dar de fapt sunt mai degrabă un nazist”, a spus el. Tatăl său biologic era inginerul Fritz Michael Hartmann, un german care a trăit în Danemarca, la Copenhaga şi era, de fapt, un militant împotriva nazismului. Însă faptul că Lars Von Trier a aflat că e de descendenţă germană când toată viaţa s-a simţit evreu a venit ca o trădare din partea mamei sale şi i-a generat sentimente de repulsie şi ură. Aceste sentimente au dat pe din-afară la conferinţa de la Cannes pentru „Melancholia”, când el a vrut să se auto-ironizeze pe sine, dar a reuşit să facă o remarcă ce a generat un scandal cu tente politice. „Nu ar trebui să vorbesc deloc în public, nu sunt bun la asta. Când e vorba de interviuri unu-la-unu pot face faţă pentru că, dacă spun ceva ce nu se înţelege, mă poţi întreba „Ce vrei să spui cu asta?” şi eu pot să mă explic, însă într-o conferinţă nu e aşa”, a spus regizorul într-un interviu cu Mark Kermode pentru The Culture Show.

Sentimentele lui anti-naziste au reieşit adesea în filme, încă de la „The Orchid Gardener, un film studenţesc pe care l-a făcut când avea 21 de ani şi în care apare în rolul principal drept un travestit misogin, îmbrăcat în uniformă nazistă, care omoară porumbei.

 6. Îi e foarte frică de zbor

Acţiunea thrillerului musical „Dancer in the Dark” în care cântăreaţa Bjork a avut rolul principal era foarte legată de visul american că oricine poate reuşi în viaţă dacă luptă pentru ce îşi doreşte. Filmul ar fi trebuit să aibă loc în SUA, însă Von Trier a filmat în Danemarca fiindcă se teme să zboare peste ocean. În 1991, când regizorul danez a lansat „Europa”, cineastul american Steven Spielberg a fost impresionat şi şi-a dorit foarte mult să facă un proiect împreună. Teama de zbor însă l-a determinat pe danez să refuze această colaborare.

Lars Von Trier si Bjork (cu spatele) la Cannes

7. „Dogville” cu Nicole Kidman e filmul care l-a inspirat pe norvegianul Anders Brevivik să facă un masacru

Norvegianul Anders Brevivik, care a omorât prin împuşcare zeci de oameni din cauză că nu era de acord cu opiniile lor legate de imirare şi drepturile omului, a listat pe pagina sa de Facebook filmul „Dogville” al lui von Trier printre preferate. ”Imediat mi-a trecut prin minte că ceea ce a făcut el pe acea insulă a fost o replică a scenei de final din film, ceea ce, bineînţeles, e teribil. Dacă mi-ar fi spus cineva că 76 de oameni vor fi omorâţi din cauza filmului meu, nu l-aş fi făcut”, a spus regizorul într-un interviu pentru revista GQ. Von Trier a explicat că „Dogville” nu justifică deloc ideea unui masacru şi nu o face acceptabilă, ci doar ridică întrebări despre ce reacţii sunt justificate din partea cuiva care a fost abuzat şi nedreptăţit.

8. Lars Von Trier e cavaler

Regizorul a fost ridicat la rang de cavaler în ianuarie 1997 de familia regală daneză. Titlul său e Cavaler al Ordinului Dannebrog. El mai are şi alt titlu care pare nepotrivit cu percepţiile asupra sa: a luat premiul UNICEF „Cinema pentru Pace” în 2004, la Festivalul de la Berlin. A luat premiul fiindcă aproape toate filmele sale abordează teme ca mila, etica şi valorile morale.

9. Biroul lui e într-o tabără militară

Lars Von Trier a transformat o fostă bază militară abandonată în sediu pentru compania sa de film, Zentropa. Pentru a se deplasa în interiorul bazei militare el foloseşte o maşinuţă de aceea mică, acoperită cu pânză şi cu doar două locuri, specifică pentru terenurile de golf.

10. Lars Von Trier face filme îndelung discutate de peste 30 de ani

Cinastul născut la Copenhaga în 30 aprilie, a împlinit 57 de ani anul acesta şi are o carieră de succes mondial de peste trei decenii. Debutul său a fost când avea 20 şi ceva de ani cu scurtmetrajul „Nocturne”, iar succesul a început în 1982, când filmul lui studenţesc „Images of Liberation” a fost distribuit la nivel naţional în cinematografele din Danemarca. Începând de atunci şi-a pus amprenta asupra cinematografiei moderne prin stilul său specific.

 

Sursa: www.cinemarx.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s