2. Destinatii de vis

Castelul Peles

1

            Castelul Peles, cea mai cunoscuta resedinta regala din Romania, se afla in statiunea montana Sinaia, pe Valea Prahovei. Constructia castelului s-a realizat intre anii 1875 si 1883, urmand ca, imediat dupa inaugurare, sa urmeze noi planuri de dezvoltare, forma de astazi fiind finalizata in 1914.

In acesti ani au fost construite pe langa castel: Pelisorul, Corpul de Garda, Economatul, Casa de Vanatoare Foisor, Grajdurile, Uzina Electrica si Vila Sipot.

Astazi, Castelul Peles este muzeu si poate fi vizitat in proportie de 35% din suprafata totala de 3200mp, 170 de camere si peste 30 de bai.

 2

Primul castel electrificat in totalitate din Europa, aspect datorat uzinei amplasate pe malul paraului Peles, uimeste pentru acea perioada cu lift interior, aspirator si incalzire centrala.

Camerele din circuitul turistic poarta denumiri sugestive cum ar fi: Sala Maura, Salonul Florentin, Sala Coloanelor, Sala de Concerte si Sala Armelor. Biblioteca regala ii atrage in special pe cei pasionati de carti rare, avand coperti din piele gravate cu litere de aur, dar si datorita usii secrete care se afla in spatele unui raft cu carti.

Se mai pot vizita in castelul Peles: Sala de muzica, Sala Florentina, Sala de teatru – cu peste 60 de locuri si loja regala.

La etajul I se afla Sala de Concerte, Apartamentul Imperial, Sala de Consilii, Cabinetul de lucru, Sufrageria si Salonul turcesc.

Castelul Peles are sapte terase decorate cu statui din piatra, fantani si vase ornamentale din marmura de Carrara. Va recomandam lista cu Castele Romania.

Castelul Pelisor: se afla in statiunea Sinaia de pe valea Prahovei. A fost construit in apropiere de castelul Peles intre anii 1899 si 1902. Castelul este unul de mici dimensiuni, avand 99 de incaperi foarte frumos decorate. Multe dintre aceste camere impresioneaza prin rafinamentul si eleganta lor, decoratiunile fiind alese de catre Regina Maria.

 3

Astazi, castelul Pelisor adaposteste un muzeu in care turistii pot admira, pe langa incaperile sale, si cateva lucrari ale Reginei Maria, precum un manuscris pe pergament pictat, realizat in anul 1906, si acuarele reprezentand crini.

Castelul Pelisor interior:

 

  • Holul de onoare – lambrisat cu casetoane din lemn de stejar;
  • Biroul regelui Ferdinand – decorat in stilul neorenasterii germane;
  • Dormitorul de aur este mobilat cu piese realizate in 1909 in Atelierele de Arte si Meserii de la Sinaia;
  • Biroul reginei Maria  – decorat cu specific romanesc;
  • Camera de aur are peretii din stuc aurit ce poarta frunze de ciulini.

Corpul de garda si economatul:

 

 4

Econonomatul din Sinaia, o casa modesta initial, a fost refacuta ulterior in stil german, cu 52 de camere, si a gazduit demnitarii si angajatii curtii regale.

Economatul, ca si celelate foste dependinte ale castelului Peles, face parte astazi din reteaua hoteliera. Hotel a devenit si fosta cladire a Corpului de garda, care a fost construita in acelasi timp cu castelul, dar refacuta intre anii 1908-1909 in stilul renasterii germane.

Aici locuia o parte din personalul regelui pe perioada cand venea la Sinaia si tot aici era si centrala telefonica din anul 1890. Nu se stie cat de mare era suita regala cand venea la Sinaia, dar se aproximeaza la 100 persoane.

Casa de vanatoare Foisor:

5

Casa de Vanatoare Foisor a fost construita inainte de Castelul Peles, astfel ca aici au locuit prima data regele Carol I si regina Elisabeta. Cladirea avea 43 de camere si era foarte indragita de regii Romaniei.

Din pacate, cladirea a fost modificata, fiind adaugata o noua aripa care are menirea de a reuni o serie de birouri, saloane si sufragerii elegante, precum si o sala de teatru.

Astazi, este inclusa in domeniul public al statului si este destinata exclusiv activitatii de prezentare si protocol.

Casa de Vanatoare Foisor nu este deschisa publicului.

Iar acum va vom incanta cu cateva poze din exteriorul castelului 

 6 7 8 9 10 11 12 13

Sursa: http://www.castelul-peles.com

 

PE CURAND! 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s