2. Destinatii de vis

            Daca pana de curand am incercat sa va arat diverse parti ale lumii care merita vizitate, m-am gandit ca o idee si mai buna ar fi, sa ne punem in valoare frumusetile tarii noastre si de ce nu, sa incepem prin a ne elogia propria tara. De aceea, in fiecare numar al revistei, va voi aduce cate un colt de rai din tara noastra, de care sa va bucurati, chiar daca probabil va va fi mai greu accesibil pentru a-l vizita.

            Vom incepe deci, cu Parcul Nicolae Romanescu din Craiova.

 

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova

Din: Judetul DoljOltenia

Parcul Nicolae Romanescu este cea mai mare zona verde urbana din Romania si al treilea parc natural de pe teritoriul Europei de Est. In Romania, acesta se afla pe locul doi ca dimensiuni, dupa parcul Herastrau din Bucuresti, masurand aproximativ 100 de hectare (unele surse vorbesc de 90 de hectare). Parcul este construit pe locul in care odinioara se afla mosia familiei Bibescu, fapt ce atrage dupa si un alt nume: Parcul Bibescu.

Despre Parcul Nicolae Romanescu

Parcul se afla in partea de sud a Craiovei si pe langa cele doua nume amintite mai sus, parcul mai este cunoscut si ca Parcul Independentei sau Parcul Poporului.

Pe locul in care astazi se afla parcul, in trecut se afla mosia familiei logofatului Ioan (Iancu) Bibescu, o mosie amenajata de un gradinar de origine germana cu pavilioane, banci si sere care ofereau locului un farmec aparte. Anul 1848 gaseste mosia intr-o stare de degradare sporita, astfel incat este cumparata de Magistratul orasului. Scopul acestei achizitii era transformarea gradinii intr-un spatiu public de recreere. Deoarece pe plan local au avut loc foarte multe evenimente, printre care si Unirea Principatelor, amenajarea gradinii a fost pusa intr-un plan secund, astfel ajungand ca la 50 de ani dupa ce a fost vanduta de logofatul Bibescu, unul dintre cele mai urate si insalubre locuri din Craiova; frumosul lac era un focar de infectie cu grajdurile Primeriei pe unul dintre maluri. Infloritoarea resedinta a familiei Bibescu devenise intre timp azil de infirmi.

Anul 1898 aduce insa planuri noi pentru vechea mosie; odata cu venirea lui Nicolae Romanescu (cel care dealtfel da si numele parcului) la primaria orasului, apar noi planuri de dezvoltare si modernizare a orasului.

A fost desemnat un arhitect de origine franceza sa proiecteze parcul, Edouard Redont, cel care a proiectat si Expozitia Nationala din Parcul Carol, Bucuresti (cu acest proiect arhitectural, Redont castiga medalia de aur la Paris in 1900 la Expozitia Internationala). Constructia parcului a debutat in 1897 si s-a terminat in anul 1903. Atunci a fost inaugurat parcul iar la eveniment a fost prezent si Regele Carol. Parcul este realizat in stil romantic, fiind si astazi cunoscut ca cel mai romantic loc al orasului.

Parcul s-a bucurat de un proiect foarte indraznet sub “bagheta” lui Redont: a fost redesenat lacul, au fost aclimatizate o serie de specii de arbori, specii care in mod normal nu ar fi putut creste pe teritoriul Romaniei, a avut loc proietarea podului suspendat si a castelului fermecat. Pe langa asta, o serie de dealuri si vai au fost realizate (irigate de peste 8 km de conducte care se afla sub pamant) in vreme ce peste 35 de km de alei si poteci au fost lucrate si amenajate. Aleile au fost concepute de asa maniera incat cei ce se plimba prin parc sa poata vedea intreaga vegetatie si sa se bucure de ea in toate cele 4 anotimpuri; totodata s-a tinut cont de modul in care plantele si arbustii o sa se dezvolte in viitor. Gadinile si plantatiile forestiere care imbraca parcul au o valoare deosebita, aici fiind adunate peste 250 de specii de arbori si arbusti: pinus excelsa wal (conifer specific climatului din Himalaya),  Cerasus serrulata, Acer saccharinum, Alnus glutinosa etc.

Castelul Fermecat este rodul imaginatiei arhitectului Francez si vrea sa imita un castel medieval; acesta era un acoperis pentru bazinele de apa care ajutau la irigarea parcului. De-a lungul timpului aici a fost amenajat un restaurant; astazi ruinele sale pot fi vizitate.

Gradina Zoologica se afla langa debarcader si a fost inaugurata in anul 1906 fiind astfel si cea mai veche din tara; de-a lungul timpului, aici au putut fi admirate animale si pasari ca: tigrul, lama, jaguarul, leul, maimuta, strutul, strutul african, paunul, etc. (anii 2005 si 2006 au fost ani in care parcul a primit bani pentru investitii, amenajari si studii de fezabilitate pentru marirea suprafetei gradinii zoologice). La mica distanta de Zoo a fost amplasat chioscul fanfarei, chiosc comandat de la Viena. La toate astea se adauga si Teatrul de vara.

Hipodromul este o alta atractie a parcului si se afla in partea de S-E a acestuia; hipodromul ocupa 20 de hectare si era la inceputul secolului cel mai mare din tara. Din pacate astazi nu se mai desfasoara activitati aici, inca din anul 2000 cand a avut loc ultima cursa.

Podul Suspendat leaga doua dealuri din parc si este construit deasupra lacului, fiind suspendat de niste cabluri. Deasemenea merita amintit lacul din centrul parcului, lac care se intinde pe 4 hectare si pe care indragostitii se pot plimba si astazi cu barca.

Palatul Bibescu se afla la departare de aleile la care vizitatorii au acces; in trecut, la prima vedere parea o casa parasita si uitata de vreme, inscriptia de deasupra usii de la intrare confirmand autenticitatea palatului: “In aceasta cladire, numita Palatul Bibescu, in zilele de 26 si 27 iunie 1859, a fost gazduit domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cu prilejul vizitei pe care a facut-o la Craiova”. Astazi palatul este renovat si a devenit intre timp imobil de protocol pentru Primaria din Craiova.

La intrarea parcului se gaseste bustul lui Nicolae Romanescu, cel care a facut ca totul sa fie posibil (1943). Pe masura ce anii au trecut, parcul cunoaste modificari in permanenta: in intervalul 1954-1956 a fost construit portalul de la intrarea principala si a fost imprejmuit cu stalpi, soclu de beton si plasa de sarma. In 1964 a fost modernizat iluminatul public; tot atunci s-a construit o sera de 1050 metri patrati.

Parcul Nicolae Romanescu este unul dintre cele mai importante monumente de arta peisagera din tara, fiind totodata si monument national, inscris in lista monumentelor istorice care au fost aprobate prin ordin al ministrului Culturii si Cultelor.

            Prin urmare, un astfel de parc nu doar ca incanta ochii fiecarui turist impatimit de arta si natura, ci si fiecarei persoane romantice, dornice de a-si bucura privirea cu fiecare particica de visare emanata de acest mirific loc.

            Va invit si pe voi, dragii mei, sa va bucurati de acest parc minunat pentru a ne intalni si data viitoare, la o noua locatie speciala.

Pe curand!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s