5. Bun venit in bucataria mea!

Secrete pentru un drob delicios

  1

Pentru multi, fara drob nu exista Paste. Si poate pare un fel de mancare complicat, dar adevarul este altul. Nu doar ca drobul e destul de simplu de facut, odata ce ai gasit o reteta buna, dar sunt si foarte multe variante pe care poti sa le incerci!
Pornind de la clasicul drob de miel, pana la cel de linte sau de ciuperci, alegerea e a ta. Noi iti propunem cateva retete. Daca le incerci, nu uita sa ne spui cum a iesit!

Drob de linte
(reteta scrisa pe forumul Gustos.ro de catre miruna24)

Ingrediente:
-500 g linte,
-2 cartofi,
-2 morcovi,
-1 ceapa,
-5 catei de usturoi,
-2 felii de paine,
-verdeata,
-sare,
-piper,
-100 ml ulei.

Cum procedezi:
Lintea se pune in apa rece pt. 2 ore. Se fierbe apoi in alta apa, cu sare. Apa sa treaca doar cu putin peste linte. Se lasa sa se raceasca in apa in care a fiert. Cand este aproape rece se pune si painea in acelasi vas, ca sa se inmoaie. Intre timp se fierb morcovii si cartofii in apa cu sre, Se caleste ceapa care a fost tocata marunt in 1/2 cantitate de ulei. Se scurg de apa morcovii si cartofii si se pun peste linte, impreuna cu ceapa, verdeata si sare si pier dupa gust. Se mixeaza totul si se toarna in forma de cozonac unsa cu ulei. Se coace cca 20′ in cuptorul peincalzit.

Mentiuni:
Poti proceda la fel inlocuind lintea cu 500g fasole uscata.
Se taie rece si se serveste cu muratura sau salata.
Daca raman bucatele de morcov nemixate lasa-le caci arata f. bine.

Drob din carne tocata de porc sau vita
(reteta scrisa pe forumul Gustos.ro de catre Beatrice)

Ingrediente:

500 gr carne tocata de care vrei, porc, vita sau combinata… Multa verdeata (marar, patrunjel, ceapa verde), 3 oua, 3-4 linguri pesmet, o jumate cana de cascaval ras, sare, piper dupa gust.

Mod de preparare:

Se amesteca ingredientele. Se pune intr-o forma tapetata cu hartie sau cu nitel unt. Deasupra puneti ou batut cu un pic de lapte… Dati la cuptor..

Drob de miel cu branza si alune
(reteta scrisa pe forumul Gustos.ro de catre Sidy)

Ingrediente:
1 kg maruntaie de miel (rinichi, ficat, plamani, splina), 150 g branza de oaie, 100 g pesmet, 10 legaturi ceapa verde, 100 g alune pisate, 4 legaturi marar, 2 ardei, 4 oua crude, 2 oua fierte tari, sare, piper, 5 linguri ulei

Mod de preparare:
Fierbi maruntaiele in apa cu sare timp de 30 de minute, apoi le scoti si le tai marunt. Tai jumatate din cantitatea de ceapa marunt si o calesti in ulei. O amesteci apoi cu tocatura de maruntaie, 2 oua crude, alunele, mararul tocat, sare si piper dupa gusto.

Intr-o tava de chec imbracata cu hartie pergament asezi un strat de tocatura, iar deasupra restul de ceapa tocata, amestecata cu celelalte oua crude, pesmetul, ardeii taiati marunt, branza rasa si ouale fierte taiate cubulete.

Deasupra asezi in strat restul de umplutura si nivelezi. Decorezi drobul cu inele si codite de ceapa verde si acoperi cu hartie pergament si il dai la cuptor pentru 35-40 de minute.

Drob de ciuperci

Ingrediente:
1-1,2 Kg ciuperci
3-4 cepe mari
4 leg pătrumjel
4 leg mărar
200 ml ulei
8 linguri cu vârf griş
7 ouă

Mod de preparare:
Ciupercile se spală si se taie cuburi de 1 cm, se pun în apă clocotită şi se fierb 15 minute, după care se strecoară. Ceapa se taie solzişori şi se căleşte puţin în ulei. Verdeaţa se taie mărunt. Într-un vas se pun ciupercile strecurate, după ce s-au răcit, ceapa călită, verdeaţa, grişul şi ouăle se amestecă şi se adaugă sare şi piper după gust. Se pune într-o tavă neunsă şi netapetată ( e suficient uleiul în care s-a călit ceapa ) şi se dă la cuptor la foc potrivit 40 – 45 minute. Se scoate se pune deasupra caşcaval ras, eventual după gust se pot pune şi rondele de roşie, şi se mai dă la cuptor 10 minute.

Poftă bună!

 

 

Tortul de Paşte de la Nigella Lawson

Nigella Lawson, cunoscuta realizatoare de emisiuni culinare şi autoarea a numeroase cărţi despre dietă, susţine că pregăteşte acest tort minunat în fiecare an de Paşte.

E simplu de făcut şi cu un efect garantat asupra musafirilor.

Ingrediente 

Pentru blat:

250 gr ciocolată neagră, tocată

125 gr unt la temperatura camerei

6 oua – 2 întregi, 4 cu gălbenuşurile separate de albuş

175 gr zahăr

o linguriţă esenţă vanilie

 

Pentru cremă:

125 gr ciocolată neagră, tocată

250 ml smântână pentru frişcă

o linguriţă extract de vanilie

mini ouă de ciocolată, pentru decor

 

 

 

Mod de preparare:

 

1. Preîncălziţi cuptorul la 180 de grade.
2. Într-o formă de copt rotundă (23 de cm) se pune hârtie de copt.
3. Untul şi 250 gr de ciocolată se topesc pe foc mic şi se lasă la răcit.
4. Se bat bine cele 4 albuşuri şi se adaugă treptat 100 gr de zahăr.
5. Într-un vas separat se bat cele două ouă întregi şi cele patru gălbenuşuri împreună cu 75 gr de zahăr şi extractul de vanilie. Se adaugă uşor şi ciocolata topită. În continuare se adaugă şi cele patru albuşuri bătute, treptat, cam în trei trepte.
6. Compoziţia se toarnă în vasul de copt şi se dă la cuptor 35 – 40 de minute  sau până când blatul e crescut şi crăpat uşor. Se lasă la răcit în vas. Centrul blatului se va scufunda pentru că avem nevoie de un tort cu un crater în mijloc.🙂
7. Când e răcit, se scoate pe o farfurie. Nu contează dacă se desprind bucăţele din el. Le puteţi pune la loc uşor, fără să vă pese prea mult de aspect.
8. Pentru cremă: se topeşte ciocolata şi se lasă la răcit. Smântâna se bate bine, se adaugă vanilia şi ciocolata topită. Se umple craterul tortului, iar deasupra se presară ouă de ciocolată.

Sursa: http://www.gustos.ro.

 2

Pofta buna!🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s