8. Cinci pasi spre perfectiune

Dupa cum bine stiti, in numarul precedent al revistei am vorbit despre interviu, despre importanta acestuia in obtinerea unui job, precum si despre analiza angajatorului a portretului candidatului ideal si transpunerea pe canditatii invitati la interviu in selectia pe care trebuie sa o faca.

 

Astazi vom vorbi despre:

 1. Formele interviului;
 2. Pregatirea adecvata pentru interviu;
 3. Factorii necesari pregatirii in cazul interviului;
 4. Pregatirea propriu-zisa;
 5. Greseli de evitat.

 

1.  Interviul se prezinta sub diferite forme:

 • Interviu clasic, fata in fata, dumneavoastra si cel care va recruteaza;
 • Un candidat in fata unei comisii, adica a mai multor persoane in acelasi timp. Uneori, doar una din aceste persoane vorbeste, ceilalti ramanand observatori;
 • Mai multi candidati primiti impreuna, carora li se cere sa discute pe o tema, sa analizeze un proiect etc.

1

 

Tehnicile de interviu sunt lasate la alegerea conducerii firmei, in functie de ceea ce vrea fiecare sa examineze, sa testeze, precum si de tipul de loc de munca ce trebuie scos la concurs.

Pentru un loc de munca in vanzari, spre exemplu, primirea mai multor candidati permite masurarea aptitudinii de a argumenta, de a se impune, de a apara un punct de vedere cu tarie etc.

 

Anumite interviuri sunt asa-zis “neoficiale”, situatie in care angajatorul vrea sa intalneasca o persoana (dupa trimiterea unei scrisori de cadidatura spontana sau in urma unei recomandari facute de o cunostinta, un prieten etc.) fara ca vreun loc de munca la firma respectiva sa fie vacant.

In cazul dat, interlocutorul nu descrie un anumit loc de munca, ci cadrul firmei, activitatea sa, perspectivele sale de dezvoltare. Se verifica astfel, daca cel care se prezinta la interviu este ideal in firma respectiva si daca se poate creea un post pentru acesta in cadrul firmei, sau daca respectivul candidat poate reprezenta o alegere buna in eventualitatea eliberarii vreunui post.

 

 1. 2.  Pregatirea adecvata pentru interviu presupune:
 • Sa nu faceti greseli care ar putea fi usor evitate;
 • Sa fiti bine pregatit in momentul interviului din punct de vedere psihologic;
 • Sa stiti cum sa va comportati in timpul unui interviu de angajare, pentru a sti la ce sa va asteptati din punct de vedere tehnic;
 • Sa stapaniti argumentatia pe care o puteti utiliza in functie de obiectul interviului, de post, de firma.

 

 1. 3.  Factorii necesari pregatirii au in vedere informatii despre natura interviului si despre interlocutorii dumneavoastra (de exemplu: functia persoanei care va primeste, durata interviului sau a interviurilor succesive, informatii pe care le puteti solicita telefonic anterior interviului), despre un maximum de date legate de firma, de activitatea, organizarea sa si despre postul vacant, precum si repere pentru a va construi argumentatia.

 

 1. 4.  Pregatirea propriu-zisaare mai multe etape: pregatirea concreta, pregatirea psihologica, pregatirea tehnica si pregatirea fondului.

 

Pregatirea concreta vizeaza punctualitatea (un lucru esential), prezentarea (infatisarea ingrijita care este determinanta) si anumite documente necesare (documente care pot fi de folos in cazul intervievarii).

 2

Pregatirea psihologica are in vedere derularea filmului interviului in minte prin intrebarile atribuite si raspunsurile date si invers, alaturi de atitudinea adoptata pe parcursul interviului (fiind vorba de o atitudine pozitiva si relaxanta pentru a fi mai eficient, mai deschis, pregatire ce presupune odihna inaintea interviului).

Pregatirea tehnica se refera strict la reactionarea conforma oricarei situatii, prin care se reflecta asupra unor “aspecte capcana” spre a le face fata corect in cazul intrebarilor dificile.

Pregatirea fondului presupune informarea despre activitatile firmei pentru a pune intrebari adecvate si a afla astfel mai multe detalii despre companie si despre jobul vacant.

 

 1. 5.  Greselile de evitat sunt urmatoarele:
 • Sa mergeti la interviu fara sa stiti nimic despre firma;
 • Sa va pregatiti in ultimul moment si sa cautati febril hainele pe care sa le purtati, diverse documente sau numele persoanei pe care o intalniti;
 • Sa va prezentati intr-o tinuta neingrijita ori excentrica sau in care nu va simtiti in largul dumneavoastra;
 • Sa fiti agresiv: sa va enerveze intrebarile care vi se pun, sa vorbiti despre salariu inainte de finalul interviului si sa transmiteti neincredere interlocutorului;
 • Sa nu aveti de pus nicio intrebare;
 • Sa dati raspunsuri neclare sau sa va exprimati intr-un mod misterios;
 • Sa va povestiti viata si sa raspundeti prea mult timp la intrebarile referitoare la posturile anterioare sau la constrangerile familiale;
 • Sa fiti negativist in ceea ce-i priveste pe ceilalti angajatori (evocarea conflictelor, a deceptiilor, a reprosurilor etc.);
 • Sa refuzati sa raspundeti la o intrebare, fara a explica motivul;
 • Sa plecati fara a fi aflat urmarea acestui interviu (o alta intrevedere, data-limita pentru decizie etc.).

3

Pe curand! 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s