7. Stiati ca…?

  • Alexandru Papiu-Ilarian (foto) a fost primul ardelean care a devenit ministru într-un guvern de la București?
  • Unele specii de bambus pot crește până la un metru pe zi?
  • Lui i-au trebuit peste 54 de ani să termine o probă de maraton?
  • Globe-trotterul român Dumitru Dan a cucerit în 1921 tilul mondial pentru înconjurul pământului pe jos? A parcurs 100.000 de km în 6 ani.
  • Într-un clasament al revistei World Handball, nr. 2 din 2002, românul Niculae Nedeff este considerat a fi cel mai mare antrenor de handbal din lume datorită celor șapte titluri de campion mondial câștigate?
  • Ayaan Hirsi Ali, cunoscută pentru poziția critică față de religia Islam și situația femeii supusă discriminării, dar și pentru redactarea scenariului filmului Submission (regizat de Theo van Gogh) este nevoită să trăiască într-un loc secret sub pază permanentă?
  • Lungimea solifugelor, un ordin de arahnide, care include peste 1 000 de specii, ajunge până la 7 cm, masculii fiind de obicei mai mici decât femelele? Existența veninului la aceste artropode face subiectul unei controverse, întrucât există doar un singur studiu — neconfirmat — cu privire la acest aspect.
  • Si pentru ca tot suntem in prima luna a primaverii si ne bucuram de privilegiul serbarii Martisorului, stiati ca Martisorul este si o planta?

Mărțișor (Geum montanum – L.) reprezinta o plantă din familia Rosaceae. Are tulpina păroasă, frunzoasă, cu o înălțime de 5-18 cm, Frunzele fiind dințate pe margini. Tulpina se termină de obicei cu o singură floare cu diametrul de 20-30 mm, cu 5-7 petale galbene, iar fructul are mai multe prelungiri de culoare roșie. Planta înflorește în lunile mai-august. În România este răspândită prin munții Carpați și munții Apuseni, crescand de obicei prin pășuni și alte locuri mai ierboase.          

Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. Femeile și fetele primesc mărțișoare și le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii verii.

Împreună cu mărțișorul se oferă adesea și flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

 Mituri ale Mărțișorului

Voinicul care a eliberat Soarele

Un mit povestește cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă, dar un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an de zile, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă. Tânărul a învins creatura și a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer și iarăși a luminat întregul pământ. A venit primăvara, oamenii și-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii. Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori: una albă, alta roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea către frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă fiind cea a ghiocelului, prima floare a primăverii.

Lupta Primăverii cu Iarna

Conform unui mit care circulă în Republica Moldova, în prima zi a lunii martie, frumoasa a ieșit la marginea pădurii și a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub răsare un ghiocel. Ea a hotărât să-l ajute și a început a da la o parte zăpada și a rupe ramurile spinoase. Iarna, văzând aceasta, s-a înfuriat și a chemat vântul și gerul să distrugă floarea. Ghiocelul a înghețat imediat. Primăvara a acoperit apoi ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din deget s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care, căzând peste floare, a făcut-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărțișorului simbolizează sângele ei roșu pe zăpada albă.

Originile sărbătorii mărțișorului nu sunt cunoscute exact, dar prezența sa atât la noi cât și la Bulgari (sub numele de Marteni ) este considerată ca fiind datorată substratului comun Daco-Tracic, anterior la romani și slaviz la bulgari, deși legendele populare îi dau alte origini, care la vecinii nostri, sunt legate de întemeierea primului lor hanat , în anul 681. Se mai consideră deasemenea că sărbătoarea mărțișorului a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci și al fertilității și vegetației. Această dualitate este remarcată în culorile mărțișorului, albul însemnând pace, iar roșu — război. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea.

Cercetări arheologice efectuate în România la Schela Cladovei, au scos la iveală amulete asemănătoare cu mărțișorul datând de acum cca. 8 000 ani. Amuletele formate din pietricele vopsite în alb și roșu erau purtate la gât. Documentar, mărțișorul a fost atestat pentru prima oară într-o lucrare de-a lui Iordache Golescu. Folcloristul Simion Florea Marian presupune că în Moldova și Bucovina mărțișorul era compus dintr-o monedă de aur sau de argint, prinsă cu ață albă-roșie, și era purtat de copii în jurul gâtului. Fetele adolescente purtau și ele mărțișor la gât în primele 12 zile ale lui martie, pentru ca mai apoi să îl prindă în păr și să-l păstreze până la sosirea primilor cocori și înflorirea arborilor. La acel moment, fetele își scoteau mărțișorul și-l atârnau de creanga unui copac, iar moneda o dădeau pe cas. Aceste „ritualuri” asigurau un an productiv.

În prezent

În prezent, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României și Moldovei, pomii sunt împodobiți de mărțișoare.

În fiecare an, în Republica Moldova are loc festivalul muzical „Mărțișor”, care începe pe data de 1 martie și durează până la 10 martie.

În unele judete ale României, mărțișorul este purtat doar primele două săptămâni. În Transilvania, mărțișoarele sunt atârnate de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se pot speria duhurile rele. În Bihor, se crede că dacă oamenii se spală cu apa de ploaie căzută pe 1 martie, vor deveni mai frumoși și mai sănătoși. În Banat insa fetele se spală cu zăpadă pentru ca să fie iubite, iar în Dobrogea mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată. Cu toate acestea, în zona Moldovei, pe 1 martie se oferă mărțișoare băieților de către fete, aceștia oferind la rândul lor fetelor mărțișoare de 8 martie (o mică diferență față de restul țării).

Sărbătoarea mărțișorului se poate întâlni si în zona Balcanilor la Aromâni și la Megleno-Români, precum și la Bulgari numita astfel și de asemenea în Macedonia și Albania.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s