7. Stiati ca…?

          Stiati ca…

         

… primele atestari documentare in materie de hartie au fost gasite in anul 3000 i.C.?

… tehnologia de fabricare a papyrus-urilor dateaza aproximativ din perioada anilor 3000 i.C. din zona egipteana?

 1

… cel care a descoperit o noua metoda de a multiplica scrierea (nu manual cum se facea pana la finele secolului XIV) a fost germanul Johannes Gensfleisch, cunoscut si sub numele de Gutemberg?

… fizicianul si matematicianul arab Ibn al-Haztham ak-Hazin (965 – 1039), in scrierea sa Cartea opticii, scrisa in 1028, emite primele idei asupra propagarii luminii si trateaza pentru prima data problema folosirii lentilelor de cristal sau de sticla pentru marit si citit?

… egiptenii au construit ceasul solar, obeliscul, iar orele erau determinate dupa felul in care se miscau pe pamant umbrele lui facute de lumina solara?

… un model de masurare a timpului a fost clepsidra, fiind folosita in Europa in secolul 14?

 

2

… Gheorghe Cartianu-Popescu a fost cunoscut drept profesor universitar, cercetator de valoare mondiala, inventator si membru al Academiei Romane, care a pus bazele primelor instalatii romanesti de emisie cu modulatie de frecventa, de conceptie proprie, cu care s-au efectuat primele emisii experimentale, pe unde metrice, in Romania (1947 – 1950)?

… Nicola Tesla, un fizician sarb din America, a inventat undele radio dar existenta lor a fost promovata de Guilermo Marconi, un inventator italian?

 

Pe curand! 🙂

Lasă un comentariu